Wegwijs in schilderwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Multiplex vervenMultiplex verven? Multiplex is een materiaal wat veel wordt gebruikt voor bijvoorbeeld het afwerken van tussenmuren en van muren na het isoleren aan de binnenkant. Het is een materiaal wat van zichzelf nog geen kleur heeft, dus het is zaak dat je het zelf een mooie kleur geeft. We keken hoe je multiplex kan verven voor een optimaal resultaat. We geven ook tips om deze klus zonder ongelukjes uit te voeren.

*Tip: gratis offertes

Wil jij geld besparen op je schilderklus? Vergelijk dan gratis offertes van schildersbedrijven in jouw regio. Bespaar op deze manier tot 30%!

Tip: een misstap is snel gemaakt

Een misstap maak je zo wanneer je gaat schilderen. De meest gemaakte fout is dan ook dat je een blikje verf omver trapt waar nog verf in zit. Dit geeft vervelende vlekken op je vloer die je er niet gemakkelijk meer uit krijgt. Zorg er dan ook voor dat je vloer goed is beschermd. Dat kan je doen door klusfolie op de vloer te leggen maar je kan ook een stuk stucloper uitrollen over je vloer. Zo voorkom je dat je na het schilderen van multiplex aan het boenen mag.

Stap 1: kijk welke multiplex je koopt

Ga je nieuwe multiplex kopen dan zijn er twee soorten in de handel. Je hebt de multiplex die gegrond is maar je hebt ook multiplex die geen grondverf heeft. De multiplex die al gegrond is hoef je niet meer in de grondverf te zetten voor je aan het werk gaat. Het scheelt je een hoop tijd omdat je geen grondverf meer hoeft aan te brengen. Daar staat tegenover dat deze platen wat duurder zijn. Ongegronde multiplex moet je nog wel zelf in de grondverf zetten. De platen zijn wat goedkoper maar de klus is wat bewerkelijker.

Tip: kies de juiste grondverf

Grondverf kies je in de juiste soort. Grondverf die onder andere voor multiplex geschikt is zal voor de beste hechting zorgen op de ondergrond. Daarnaast is alleen deze grondverf geschikt om de plaat goed af te dichten. Verkeerde grondverf kan loslaten na het werk waarna je opnieuw kan beginnen.

Stap 2: kijk of de multiplex al een keer geverfd is

Je ziet gelijk of een multiplex plaat al een keer geverfd is. Is dit het geval en is de ondergrond nog goed en onbeschadigd, dan kan je gewoon gelijk verder gaan met opschuren en schilderen. Is de verflaag in een slechte omstandigheid dan is het belangrijk dat je de multiplex plaat helemaal afschuurt voor je deze gaat verven. Zou je gelijk met verf over de multiplex heen gaan is de kans groot dat de verf weer loslaat na het verven. Een goede ondergrond is de basis van een mooi resultaat.

Stap 3: ruw eerst goed op

Voordat je grondverf op multiplex gaat aanbrengen moet de ondergrond eerst wat opgeruwd zijn. Dat doe je door met een fijne schuurpapier met korrel 120 tot 140 te schuren. Dat opschuren is noodzakelijk voor een goede hechting naderhand.

Stap 4: ontvet de ondergrond goed

Voor je gaat verven is het zaak dat je de ondergrond goed ontvet. Dat kan je doen met ammoniak maar vanwege de kwalijke geur kiezen veel mensen ervoor om te ontvetten met een ontvettingsmiddel met een wat aangenamere geur. De werking is net zo goed maar het werkt een stuk prettiger.

Stap 5: breng grondverf aan

Breng, voor je gaat verven met een toplaag, een grondverf aan. Dat doe je alleen wanneer er nog geen grondverf op de multiplex zit of wanneer je een laag verf hebt moeten verwijderen. Grondverf breng je aan met een roller en een kwast met een ronde top. Zo wordt de verf gelijkmatig verdeeld en krijg je het beste resultaat. Grondverf breng je in een dunne laag aan die goed de kans krijgt om te drogen.

Tip: ventileer goed

Tijdens het verven van multiplex is het zaak dat je goed ventileert. Dat doe je door buiten te werken of door bijvoorbeeld een raam open te zetten. Op die manier droogt de verf sneller en jij ademt minder schadelijke stoffen in.

Stap 6: schuur licht op en ontvet

Is de grondverf aangebracht, dan schuur je eerst de ondergrond weer licht op waarna je deze ontvet. Zorg ervoor dat je met een schuurpad of schuurblokje werkt wanneer je los schuurpapier niet prettig vindt werken. Ga niet met een schuurmachine aan het werk. De schuurmachine zal een te dikke laag van de grondverf af halen.

Tip: een geschikte verfsoort

Dient de multiplex voor een wand bij een kamer, kies dan altijd een verfsoort die kan worden afgenomen met water wanneer er een vlek op komt. Zo houd je langer mooie strakke muren.

 

Stap 6: een laag verf

Ga je de multiplex verven, gebruik dan een verfsoort die geschikt is voor multiplex. Daarnaast werk je wederom met een dunne laag tegelijk. De verf die je aanbrengt moet kunnen drogen. Breng je een te dikke laag aan, dan zal je druipers en scheurtjes in het oppervlak krijgen. Die scheurtjes ontstaan doordat het vocht onder de gedroogde laag nog weg moet trekken. Het is een natuurlijk effect.

 

Stap 7: herhaal stap 5 en 6

Verf breng je het liefste met meerdere dunne lagen aan voor een goed dekkend resultaat. Daarom herhaal je stap 5 en 6 om een mooi werkmateriaal te krijgen om een ruimte mee af te werken.

 

Tip: werk horizontaal

Zit een multiplex plaat al tegen de muur aan, dan laat je deze uiteraard zitten voor je gaat schilderen. Gaat het echter om materiaal van de bouwmarkt wat je nog moet gaan monteren, dan is het goed om de plaat horizontaal voor je te leggen. Zo voorkom je dat er druipers en uitlopers in het schilderwerk komen te zitten. Ben je wat langer of korter dan gemiddeld, werk dan met schragen die in hoogte verstelbaar zijn. Zo weet je zeker dat je tijdens het schilderen geen last van je rug krijgt.

 

Als het werk teveel is

Maakt het schilderen van multiplex uit van een grote klus en heb je er eigenlijk geen tijd voor of geen zin in, dan die het een goed idee om een schilder in te huren voor deze klus. Op die manier weet je zeker dat het werk professioneel wordt gedaan.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Laat alle reacties zien
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Stappenplan schilder inhuren in 2021

Als je woning toe is aan een schilderbeurt, dan is het verstandig

10 Tips voor het inschakelen van een schilder

Schilderwerk kan dan wel makkelijk lijken, maar het gaat om veel meer

Tips voor het schilderen van je huis van professionele schilders

Het is altijd snel gebeurd om een vakman voor een klus in

0
Wat denk jij? Laat een comment achterx
()
x